Napjainkban egyre jobban fejlődik a bútoripar, egyre többféle lakberendezési elem közül válogathatunk a designer darabok között is, így akár a legnépszerűbb, korábban legdrágábbnak számító stílusok ikonikus formatervezését is megtalálhatjuk elérhető áron az interneten. Nem kivétel ezek közül a fotelek sem, melyek kötelező darabjai a lakberendezésnek a kanapék és a puffok mellett.

Egy könnyedebb, pehelysúlyú fotel alkalmas választás lehet mondjuk egy előszobában, home office-nak kialakított helyiségünkben. Ezek a darabok inkább dísznek vagy alkalmi ülőalkalmatosságnak számítanak, mintsem, hogy a bekuckózós TV-s fotel legyen – bár vannak kivételek ezek közt a modern, art déco darabok közt is. Már sokkal kényelmesebbek, mégis formatervezettek a nyugati retro stílusnak megfelelő fémvázas darabok, melyek inkább egy maszkulin irányvonalat képviselnek. Letisztult megjelenésükkel bármilyen helyiséget karakteressé, elegánssá tehetnek anélkül, hogy meggátolnák a lakókat abban, hogy más stílusokat is vegyítsenek az otthonban.
Ezért ideális választásnak számít egy fotel a közös családi fészekben is, ahol vegyíteni kell a férfi és a női igényeket. A skandináv stílus is hasonlókép ideális választás az unisex belső terekben, nem véletlenül, hiszen sok szempontból rokonítható is a retroval. A skandináv fotelek viszont már öblösebbek, puhábbak, elterülősebbek, kialakításuknak köszönhetően szinte körbeölelik az emberi testet.

Az idősebb generáció viszont sok esetben ragaszkodik az óriási huzatos bútorokhoz, legyen az absztrakt mintás szövet vagy épp műbőr. Ma is kaphatóak ezek a monumentális darabok, melyek méretükből adódóan alkalmasak az elterülésre.