A tévhitekkel ellentétben, a műfüvet már több, mint 50 éve használják sportstadionokban és kertekben. Tartósságuk kiállja az idő próbáját, karbantartásuk könnyű és költséghatékony.

Célja, hogy helyettesítse az organikus füvet ott, hol nem vagy csak nehezen tudna nőni, vagy a nagy igénybevétel miatt nem lenne tartós. Mára a gyártási technika odáig jutott, hogy a műfű nem csak a kinézetre hasonló az igazi gyephez, de a tulajdonságaiban is.

Története az 1950-es években kezdődött, mikor szintetikus anyagokból kezdtek (kísérleti jelleggel) szőnyegeket gyártani. Ennek végül az úttörője David Chaney lett, aki az Észak-Karolinai Állami Egyetem Textilipari Karán volt dékán. Sport iránti érdeklődéséből fakadóan, ő volt az első, aki olyan minőségi műfüvet hozott létre, ami azonnali elismerést, majd a gyártási szerződést hozott magával.

Így született meg a ChemGrass. Azonban a műfű valódi elismerést 1966-ban szerzett Houstonban, ahol az újonnan épült Astrodome nevű fedett sportpályát borították be. Mivel korábban a természetes fű csúfos kudarcot vallott a fedett sportintézményekben, nagy meglepetést szerzett a AstroTurf műfű a közönségnek.

Az 1970-es évektől egyre inkább terjedt az Astro Turf és más anyagok használata az Egyesült Államokban és Kanadában is. Műfű kezdte borítani mind a beltéri, mind a kültéri baseball és futball-pályákat. Rövidesen megugrott a telepítések száma, egy 2013-as kutatás alapján, csak ebben az évben több, mint 1200 új műgyepes sportpályát készítettek el a kivitelezők.