A cégalapítás csapdái

Céget alapítani izgalmas és valóban nagyszerű dolog. Pont emiatt nagyon fontos elkerülni azokat a csapdákat, melyek súlyos károkat okozhatnak a későbbiekben a vállalkozás életében. Sajnálatos módon vannak olyan cégirodák, ügyvédi irodák, akik jónak tűnő rövidtávú tanácsokat adnak az ügyfeleknek, viszont hosszabb távon nagyon kellemetlen helyzetbe tudják őket hozni. Mivel sok olyan személy számára hasznos lehet aki cégalapítás előtt áll, vizsgáljunk meg néhány ilyen csapdát.

–“Befizetés nélkül is megoldható a cégalapítás, ráér befizetni később”.

Veszélyes a tanács, hiszen nem fog rendelkezni a vállalkozás megfelelő pénzügyi fedezettel és a kezdetektől már tagi kölcsön problémákkal küzdhet. Arról nem is beszélve, hogy a tagoknak így nem fizethető ki osztalék és a cég hitelkérelmét vagy pályázatát is nagy eséllyel elutasítják.

–“Nem szükséges egyből könyvelőt szerezni, ráér később is.”

Ha a cég nem rendelkezik könyvelővel, ki fogja megoldani a társaság adatszolgáltatási kötelezettségét vagy kamarai bejelentkezését?

–“Nincs baj ha bedől a cég, újat kell alapítani és kész”

Csodás megtévesztő szavak ezek. Aki szabálytalanul működtet céget vagy akinek vezetősége alatt nagy tartozás halmozódik fel, nem lehet 5 évig gazdasági társaságnak a vezetője.

A listát még sok egyéb jól hangzó, de valótlan állítással lehetne folytatni, de talán ez a néhány példa is megfelelően illusztrálja, hogy mennyire óvatosnak kell lenni, mikor ilyen mondatokkal szembesülünk. Érdemes mellőzni a gyors, elkapkodott cégalapításra utaló komolytalan ajánlatokat és minden esetben tartsunk igényt egy pontos, megfelelően elkészített társasági szerződésre.