Mit kell tartalmaznia az „A” tipusú elsősegély doboznak?

A legújabb jogszabálynak megfelelően az „A” típusú elsősegély doboz, azaz a motorkerékpárosok és motoros triciklik vezetőinek dobozai tartalmaznak polividonum jodatum hatóanyagot tartalmazó fertőtlenítő folyadékot, azaz 30 milliliteres jód oldatot.

Ezen kívül gyorskötözőpólyát, mull-lapot, kézfertőtlenítő lapot, fóliakesztyűt, ragtapaszt, ollót, vágható sebtapaszt, szájmaszkot és egyéb írásos útmutatót is tartalmaz a csomag.

A jód a szabályzat szerint helyettesíthető jódpárnával. A motorkerékpár vetetőjének kötelessége, hogy a csomagot magánál tartsa mikor vezeti a járművet, esetleges balesetek alkalmával kötelessége segíteni a sérültnek, ha nem tudja ezt megtenni, mert a csomagja hiányos vagy lejárt szavatosságú eszközöket használ, akkor büntethető, és elmarasztalható cserbenhagyás miatt.

A steril kötszerek esetében a szavatossági idő a gyártástól számított 5 év, a fertőtlenítőszerek esetében 3 év.  A csomag tartalma kedvezményes áron utántölthető, külön csomagban gyártanak utántöltő anyagokat.