Amikor Saurav iparágakat váltott, arra számított, hogy alkalmazkodnia kell a tempóváltáshoz. Arra nem számított, hogy egy mérgező környezetbe kerül, ahol gyakoriak voltak a faji szidalmak, és a harciasság jutalmat kapott.

„Három nagyon magas rangú munkatárs tett átláthatóan megvető megjegyzéseket egy távozó alkalmazottról, kirívóan rasszista megjegyzésekkel” – mondja. „Megdöbbentett, hogy nem láttam belső megrovást vagy érzékenységi tréninget. Az iparág egy férfiak által uralt értékesítési környezet volt, ahol egyszerűen hangosnak, pimasznak, harciasnak és extrovertáltnak kellett lenni ahhoz, hogy boldoguljon és előrébb jusson valaki – ez gyakran azt jelentette, hogy korlátlan megközelítést kell alkalmazni a beszélgetésben és az öncenzúrában.”

Az elterjedt felfogás az, hogy a mérgező viselkedések gyakran előfordulnak nagyvállalatoknál, ahol éles a verseny, és alacsony az elszámoltathatóság – néhány dolgozó azonban arról számol be, hogy ugyanez a káros kultúra ugyanolyan könnyen megtalálható a kisebb, kevésbé hierarchikus szervezetekben is. Hogyan állapíthatjuk meg, hogy mely munkahelyek különösen ki vannak téve a mérgezésnek? És a munkavállalók ártalmas munkahelyeken ragadnak, ha bizonyos iparágakban szeretnének dolgozni – vagy van lehetőség a változásra?

Könnyű elképzelni, hogy a legmérgezőbb környezet az erős versenyben lévő és intenzív vállalati társaságokban van – hasonlóan a Saurav által tapasztalt környezethez. De vajon ez a felfogás valóban pontos?

Sok kisebb cégnél vagy a jellemzően kedvesebbnek vagy demokratikusabbnak tartott iparágakban működő szervezetnél a mérgezés még mindig mindennapos jelenség lehet. Pearl azon kapta magát, hogy elborzadt a mérgező viselkedés egy európai non-profit szervezetnél, amikor odaköltözött, hogy szakmai gyakorlaton vegyen részt.

Pearlnek végül állandó szerepet ajánlottak, amit ő visszautasított. Azt mondja, mivel a céget küldetés vezérelte, úgy gondolták, hogy munkájuk igazolja szerződéseik kizsákmányoló jellegét, és azt mondja, hogy gyakran rosszul bántak vele, és azt mondták neki, hogy „örüljön”, hogy egyáltalán kap fizetést.

Bár még mindig gyakori, hogy a munkahelyek megússzák a mérgező viselkedést, az elmúlt néhány évben számos nagy horderejű, ártalmas vállalati kultúra esete látott napvilágot – ami potenciálisan a munkahelyi kultúra javulását jelezheti a jövőben sok különböző típusú szervezetben.