A vibromotor egy elektromos indukciós motor, amelynek tömege kiegyensúlyozatlan, és a tengelyének mindkét végére van szerelve. Ez a kiegyensúlyozatlan tömeg mechanikai rezgést generál, ami a berendezés rezgését okozza.

A vibromotort, amelyet külső elektromos vibráló motornak vagy kiegyensúlyozatlan motornak is neveznek, elősegíti az elemek táplálását, továbbítását, szétválasztását, méretezését, ürítését, adagolását, lazítását, tisztítását, tömörítését stb., így számos szektorban hasznosítható.

Számos iparág vibromotort használ az aggregátumok kezelésére, és ehhez páros gyártmányok használatára van szükség. Míg egyetlen vibromotor csak körkörös rezgést képes generálni, egy pár lineáris vagy egyenes vonalú rezgéshez vezet.

Soha ne használjon két különböző márkájú motort egy páron belül. Ennek az az oka, hogy akár egy percnyi teljesítménykülönbség is vezethet a párosított motor fordulat/perc különbségéhez. A rögzítési lyukak nem egyeznek. Az eszközök közötti bármilyen sebességkülönbség befolyásolhatja a berendezés teljesítményét. Ez a gyártmány túlmelegedéséhez is vezethet.

A vibromotor esetében nem ajánlott a nyitott fedéllel történő üzemeltetés. A kenést a menetrend szerint és a megfelelő kenőanyaggal kell elvégezni, a gyártó ajánlásainak megfelelően. A csapágyak mindkét végén egyenetlenül vannak terhelve, és a kopás is egyenetlen a vízszintes szerelésen kívül. A motor helyzetének időszakonkénti megfordítása/cseréje elősegíti a kopás egyenletes eloszlását és növeli a motor élettartamát. Ne felejtse el mindkét motort ugyanazon áramelosztási pontokon keresztül csatlakoztatni.