Sok évvel korábban még voltak olyan játszóterek a gyerekek számára, amelyek vagy gyorsan amortizálódó anyagokból készültek, vagy túl durvák voltak és ebből fakadóan könnyebben tudtak sérüléseket okozni.

A közelmúltban a műanyag és az acél váltotta fel ezeket az anyagokat, mint kedvelt anyagokat. Újfajta játszóterek jelennek meg Budapesten, de a kormány a vidéki közösségeket is segíteni kívánja hasonló létesítmények kiépítésében. Az ötezer fő alatti települések polgármesterei, intézményvezetői pályázhatnak a Magyar Falu Program keretein belül 5 millió forint értékű játszóterek kialakítására, hogy ezek a kisebb közösségek megfelelő platformmal rendelkezzenek baráti találkozásra, a gyerekek játszásának a támogatására, képességeiket fejleszteni.

A települések óvodai és közterületi játszóterek korszerűsítésére, részleges helyreállítására, fejlesztésére is lehetőséget kapnak a Magyar Falu Program pályázata keretében. A kapu más lehetőségek előtt is megnyílik, így a közterületi játszóterek esetében kerékpártároló, kerítésépítés és -javítás, zöldfelület-fejlesztés, ivókút telepítés, új aszfalt, kültéri játszóeszközök elhelyezésére is. Az óvodai játszóterek esetében a Magyar Falu Program lehetőséget biztosít az intézmények számára szabadtéri játszótéri eszközök, játszótéri játékok kialakítására. A Magyar Falu Programnak a fejlesztéseivel az elavult, törött beton- és fajátékok pótlására kerülhet sor, helyükre új, lekerekített játszótéri darabok kerülhetnek. Ez pedig természetesen nagy örömhír az ilyen településeken tartózkodó gyerekek számára.