Lazítás tippek: séta, hangtál, teázás

A mindennapi rohanásban megfáradtan hazaérve sokan még pihenni sem tudnak, annyira eltelíti őket a nap közben felhalmozódott feszültség, tennivalók, gondok, bajok. Lassan meg kell tanulni kikapcsolódni is! Cikkünkben most pár olyan tevékenységet mutatunk, melyekkkel ez sikerülhet.

A legtöbbhöz nem kell semmi különleges dolog, talán az egyetlen a tibeti hangtál, meg pár finom tea, amelyeknek beszerzése jelenthet némi extrát. De nézzük sorra:

Válasszuk el a kint és a bent részeit, a magánéletet és a külvilágot. Ennek nagyon nagy szerepe van, például a telefon kikapcsolása, vagy az, hogy este otthon nem nézhetsz munkahelyi emaileket.

Az első és legegyszerűbb tipp a kikapcsolódáshoz a mozgás, egy kiadós séta.

Ez akár lehet már a hazafelé vezető út is, amit nem kocsival, vagy tömegközlekedéssel teszel meg, hanem mondjuk egy kiadós, félórás gyaloglás is belefér. Vagy ha kocsival mész haza, vegyél fel egy kényelmes cipőt és menj el sétálni, esetleg kocogni ennyi időt. A mozgás örömhormonokat szabadít fel és ellazít, sőt a jó alvást is segíti.

A második tipp a saját kis pihenős rituáliéid kialakítása

Otthon érdemes egy csendes, kedves kis zugot kialakítanod a lazításhoz, ide kellemes, puha párnák, lágy fények, illatok, netán egy fürdő mellett egy hangtál is helyet kaphat, mélyről jövő zengése olyan hang, amely kisimítja az összekuszálódott gondolatokat. Miközben azt figyeled, meddig szól a zengése, meddig hallod, illetve meddig érzed – a tested belső folyamatai lelassulnak, a légzésed nyugodtabbá válik, ha befelé figyelsz.

Végül az utolsó tipp egy jó meleg tea, vagy bármilyen meleg folyadék

Ami lehet gyógynövényes, vagy gyümölcsös tea, ízlés szerint. Cukor nem kell bele, itt is érdemes a hozzávalók eredeti ízére koncentrálni, ami több érzékre is hat.

Lehet, hogy azt mondod, ó, ezt én mind tudom, nekem ne mondjátok, leülök a tévéhez és az a legjobb lazítás. Ez közkeletű tévhit. A tévé külső ingereket zúdít rád, míg mindez, amit most itt javasoltunk az a belső figyelmedet veszi célba.