Milyen adalékok kellenek a lőttbeton masszába?

A lövellt beton elsősorban cement, víz és kötésgyorsító szereket tartalmaz, azonban ezen kívül még számos további anyag kell bele.
Ahogy azt is minden munka esetében mérlegelni kell, hogy milyen technológiát alkalmazzunk (nedveset vagy szárazat), azt is a munkától függően lehet csak eldönteni, hogy milyen extra adalékokat adjunk hozzá a keverékhez.
Bizonyos esetekben nem kötésgyorsítóra, hanem folyósító szereket kell hozzáadnunk a masszához, vagy kötéslassítókat. Sok esetben szükséges lehet levegőbuborék képzők és belső utókezelő szereket is hozzáadni a masszához. Ezeket az adalékanyagokat széleskörűen forgalmazzák országunkban is, elsősorban külföldi technikákat, fejlesztéseket figyelembe véve.
A lövellt beton technológia alkalmazásához és a massza összetételének meghatározásához, valamint a megfelelő adalékanyagok kiválasztásához magas szintű alkalmazástechnikai, laboratóriumi háttér, ezen kívül komoly lövellt beton technológiai és szakmai jártasság szükséges, mely esetében nem elhanyagolható, sőt létkérdés a gyakorlati tapasztalat.