Még azelőtt, hogy a COVID-19 a világ nagy részét arra kényszerítette, hogy védőmaszkot viseljen, az embereknek mindig sokféle véleményük volt az arcmaszkokról, különösen akkor, amikor a COVID-19 elleni oltások elkezdtek megjelenni, és sokan megkérdőjelezték a maszkok szükségességét.

De mivel sok megfizethető eszköz, mint az FFP3 szájmaszk széles körben elérhető, számos közegészségügyi ügynökség határozottan javasolja, hogy továbbra is viseljen maszkot, hogy megvédje magát és másokat a légszennyezéstől és a levegőben terjedő fertőzésektől.

Lényeges bizonyítékok utalnak arra, hogy az FFP3 szájmaszkok rendkívül hatékonyak a légszennyezés ellen és olyan környezetekben, ahol nagy a veszélye a kártékony levegőben terjedő fertőzéseknek, mint például a közös irodahelyiségek, osztálytermek és nyilvános helyek, például élelmiszerboltok.

Az a kérdés, hogy melyik maszkot érdemes viselni, ugyanolyan fontos döntés, mint maga a maszk viselésének a kérdése. És nem minden maszk egyenlő – némelyik szinte haszontalan a legveszélyesebb és legveszélyesebb részecskékkel szemben, miközben az FFP3 szájmaszk pedig rendkívül hatékony ezen a területen.

Sok védőmaszk N90, N95 vagy N99 besorolást kapott. Ez a közös jelölés a finom részecskék százalékos arányát jelzi (0,3 mikronig), amelyeket a maszk blokkolására teszteltek. Például az N95 szűrő blokkolja a finom részecskék 95%-át, az N90 blokkok 90%-át, és így tovább. Egyéb gyakori szabványok közé tartozik a KN95 és az FFP2, amelyek mindkettő egyenértékűek az N95 szabványnak a 0,3 mikronos részecskékig. Ha célja a részecskeszennyezés vagy a levegőben terjedő fertőző aeroszolok elleni védelem, akkor ez jó szabvány, viszont az FFP3 szájmaszk képes még magasabb szintű védelmet biztosítani.

A maszk hatékonyságának kulcsa a jó tömítés, amely odaszívja a maszkot az arcához belégzés közben. Rugalmas, eldobható maszkoknál ennek a szívásnak láthatónak kell lennie, ami miatt a papír befelé hajlik, és homorú felületet hoz létre. A szilárd műanyag szerkezetű maszkok esetében képesnek kell lennie arra, hogy megakadályozza a levegő beáramlását úgy, hogy a tenyerével lefedi a szűrőket.

Az FFP3 szájmaszkoknak is légzési teret kell teremteniük az arctól távol támaszkodva, hogy csökkentsék a szorító illeszkedés vagy a légzési nehézség kockázatát, amelyet a szorosan illeszkedő maszkok okozhatnak. Ez különösen fontos a szabadtéri edzés során vagy az orvosi környezeten kívüli hosszú használat során használt FFP3 szájmaszkok esetében, mivel a szűrés sokkal sürgetőbb probléma, mint a lélegzőképesség a kritikus orvosi környezetben.