Nagyon kevés olyan játék van, amely akár a legegyszerűbb formájában is, ugyanazokat az előnyöket kínálja, mint az építőkocka, az érzelmi növekedéstől kezdve, a művészeti érzék és a vizuális-térbeli gyakorlaton át egészen a nagyon hasznos mérnöki készségek kialakításáig.

A kutatások megerősítik azt, az emberiség és ezen belül a szülők és a tanárok évszázadok óta tudnak, hogy az építőkockával játszani nem csaupán szórakoztató, hanem nagyon hasznos és előnyös is. Az ilyen játékelemek, bár megtévesztően egyszerűek, mégis az egyik legjobban kialakított és sokoldalú játék.

Egy bizonyos könyv bevezetőében elhangzik egy olyan leírás, amely alapján kiderül, hogy a játékgyártók hosszú évek óta dobnak a piacra olyan építőkockákat, amelyeket az ábécé betűivel látják el, hogy megpróbáljanak valami hasznosat is beépíteni a játszásba. Azonban a kisgyerekek általában figyelmen kívül hagyják ezeket és csak építenek a kockákkal, anélkül, hogy a betűket bármilyen szempontból figyelembe venni.

Az építőkocka nem szorul semmilyen tudományos beavatkozásra. Már nagyon sok olyan elemet kínálnak anélkül, hogy megpróbálnák ezeket bármiféle motívummal ellátni. A gyerekek közös és egyedi módszerekkel közelítik meg a kérdést, ezért érdemes megnézni, hogy játszanak ezekben és látni lehet majd, hogy szinte minden esetben más folyamatot tudunk majd észrevenni. Az építőkocka innovációja nem arról szól, hogy minden áron oktassuk is őket, hanem beindítsuk a gyerekek fantáziáját a természetes játszással párosítva. Ennek hatására pedig természetesen fognak fejlődni úgy, hogy még élvezik is ezt.