A műfű kiválasztása hosszú távú befektetés, ami jelentős hatással lesz otthonunk megjelenésére és a kertünk használatának kényelmére is. A piacon számos különböző típusú műpázsit kapható, és ahhoz, hogy a legmegfelelőbbet válasszuk ki, több szempontot is figyelembe kell venni.

Az első lépés a kiválasztáshoz az, hogy meghatározzuk, mire szeretnénk használni. Más típusúra van szükség egy díszkerthez, mint egy nagy forgalmú területhez, ahol gyerekek vagy háziállatok játszanak. Ha intenzívebb használatra tervezzük, mindenképpen strapabíróbb, vastagabb szálakkal rendelkező műfüvet válasszunk, ami bírja a rendszeres terhelést. Ha sportolásra vagy rendszeres kültéri tevékenységre használjuk a területet, akkor a csúszásgátló tulajdonság is szempont lehet.

A műfű kinézete rendkívül fontos tényező. Érdemes olyan fűtípust keresni, ami színében és textúrájában leginkább hasonlít a természetes fűre, és illeszkedik a kertben lévő többi növényhez. A műgyep szálainak sűrűsége és hosszúsága szintén fontos. A sűrűbb fű természetesebb hatást kelt, de drágább lehet. A magasabb minőségű termékek általában tartósabbak, jobban ellenállnak az UV-sugárzásnak, és természetesebb megjelenésűek. Az anyagok közötti különbségek is meghatározóak lehetnek: a műfüvet jellemzően polietilénből (PE), polipropilénből (PP) vagy poliamidból (PA) készítik. A polietilén fűszálak puhák és természetes érzetet biztosítanak, így ideálisak díszkertekhez és családi udvarokhoz. A polipropilén merevebb, így jobban ellenáll a kopásnak. A poliamid szintén erősebb, de drágább is. Mielőtt kiválasztanánk a megfelelő típust, érdemes összehasonlítani a különböző opciókat, és nem csak a vásárlási árat, hanem a hosszú távú fenntartási költségeket is figyelembe venni. Az olcsóbb csábító lehet, de ha hamarabb elhasználódik vagy több karbantartást igényel, hosszú távon drágább is lehet. Rendelhetünk műfű mintát is, ha biztosra akarunk menni.